Verslaving is geen rechte weg naar herstel. Het is een hobbelig pad, vol momenten van groei, hoop, maar ook van pijn en terugval. En daar mag je eerlijk over zijn. Te vaak heerst het idee dat een terugval gelijkstaat aan falen. Dat je alles wat je hebt opgebouwd, kwijt bent. Maar wat als we anders naar een terugval gaan kijken? Wat als we het niet zien als het einde van je vooruitgang, maar als een moment van inzicht? Een pauze die je helpt opnieuw te kiezen voor jezelf. Herstel is menselijk. En mensen struikelen. En struikelen mag. Als je maar weer opstaat. Iedereen die worstelt met verslaving, of het nu gaat om middelen, gedrag of destructieve patronen alleen jij kent de interne strijd. Het vraagt kracht om hulp te zoeken. Het vraagt moed om door te gaan. En ja, het vraagt ook zelfliefde om jezelf niet op te geven wanneer je even terugvalt. Een terugval betekent niet dat je weer bij nul begint. Alles wat je geleerd hebt, alles wat je hebt opgebouwd, is er nog steeds. Een stap terug is geen verlies, maar een les. Een kans om te begrijpen: waar ging het mis? Wat heb ik nu nodig?
Wees zacht voor jezelf. De strijd die je voert is al dapper genoeg. Herstellen betekent ook leren om lief te zijn voor jezelf. Om je schaamte te doorbreken en toe te geven: ik ben even gevallen, maar ik wil weer opstaan. En elke keer dat je opstaat, word je sterker. Elke keer groeit je veerkracht. Omgaan met verslaving vraagt een heleboel zelfinzicht, steun, en vertrouwen, ook op de dagen dat je het moeilijk hebt. Dus als je dit leest, en je voelt je schuldig, hopeloos of boos omdat je bent teruggevallen: adem. Je bent niet zwak. Je bent mens. En je bent niet alleen. Geef jezelf de kans om opnieuw te beginnen. Zo vaak als je nodig hebt.
Reminders
❤ Erken wat er is gebeurd, zonder oordeel
Ontkenning maakt het zwaarder en moeilijker. Benoem eerlijk: ik ben teruggevallen. Niet om jezelf te veroordelen, maar om helderheid te creëren. Eerlijkheid is de eerste stap naar herstel.
❤ Praat erover met iemand die je vertrouwt
Verslaving groeit in stilte. Door je terugval te delen met een vriend, hulpverlener of lotgenoot haal je het uit de schaduw. Schaamte verliest zijn kracht zodra je het deelt.
❤ Analyseer het moment van terugval
Wat was de aanleiding? Welke gevoelens speelden een rol? Door de situatie te begrijpen, kun je patronen herkennen en er de volgende keer anders mee omgaan.
❤ Herpak je dagelijkse structuur
Terugval haalt je vaak uit je ritme. Herstel begint met kleine dingen: op tijd opstaan, goed eten, beweging, rust en een heldere dagindeling.
❤ Zorg voor je triggers
Vermijd situaties, mensen of plekken die je in de verleiding brengen. Maak een lijst van je belangrijkste triggers en bedenk vooraf wat je kunt doen als je ermee geconfronteerd wordt.
❤ Gebruik hulpmiddelen
Denk aan een dagboek, een app, ademhalingsoefeningen, een planning of bulletjournal. Alles wat je helpt om met spanning om te gaan zonder terug te grijpen op je verslaving.
❤ Stel haalbare doelen
Richt je niet op 'voor altijd clean blijven', maar op vandaag. Eén dag tegelijk. Of zelfs: één uur tegelijk. Elke keuze telt.
❤ Versterk je steunnetwerk
Zoek contact met mensen die je herstel ondersteunen. Sluit je aan bij een praatgroep, volg therapie of plan regelmatige gesprekken met je begeleider of psycholoog.
❤ Vier je herstelmomenten
Of je nu een dag, een week of een maand clean bent, vier het. Door successen bewust te erkennen, vergroot je je motivatie en zelfvertrouwen.
❤ Wees geduldig met jezelf
Herstel kost tijd. Verwacht geen perfectie, maar vooruitgang. Elke keer dat je kiest voor herstel - ook na een terugval – groei je!
Reactie plaatsen
Reacties